Piirroskuvassa kaksi ihmistä autossa ja taustalla pyöräilijä
Uusi tieliikennelaki 1.6.2020
Tunne liikennesäännöt
Liikennesäännöt pysyvät uuden lain voimaantultua pitkälti ennallaan. Joitain muutoksiakin tulee.

Uusi tieliikennelaki tuo katukuvaan uusia liikennemerkkejä, muuttaa tiemerkintöjä ja nopeusrajoituksia sekä antaa vapauksia pysäköintiin ja kaistanvalintaan. Suurimmaksi osaksi liikenteessä toimitaan kuitenkin edelleen tutuilla säännöillä.

Huomioi muut liikkujat ja jousta tarvittaessa. Uusi laki korostaa ennakointia ja toisten tienkäyttäjien huomioon ottamista.

Ota vastuu. Kuljettajan vastuu omista valinnoistaan ja omasta kulkuneuvostaan liikenteessä kasvaa.

Tutustu uusiin liikennemerkkeihin. Suurimmat uuden lain tuomat muutokset välittyvät tieympäristöön liikennemerkkien kautta.

Tunne liikennesäännöt. Uusi tieliikennelaki on hyvä tilaisuus kerrata liikennesääntöjä kokonaisuudessaan. Tiedätkö esimerkiksi, mikä nopeusrajoitus sisältyy kävelykadun merkkiin?

Ole tarkkana. Monella liikennemerkkejä ja tiemerkintöjä koskevalla muutoksella on vuosien siirtymäaika. Siirtymäaikana tien päällä tulee näkymään sekaisin uusia ja vanhoja merkkejä ja merkintöjä, mikä vaatii meiltä jokaiselta erityistä valppautta.

Tarkista tietämyksesi

Tutustu muutoksiin tarkemmin Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sivuilla tai sosiaalisessa mediassa tunnisteella #tieliikennelaki2020.

Tai testaa tietämystäsi uusista liikennemerkeistä Liikenneturvan liikennemerkkivisassa sekä väistämissäännöistä tältä sivulta löytyvien kuvien avulla. Päivitämme sivuille uuden kuvan ja muutoksen joka päivä 10 päivän ajan ennen uuden lain käyttöön tuloa.

Vasemmalle pysäköinti
Piirroskuva vasemmalle puolelle katua pysäköivästä autosta

Taajamien kaksisuuntaisilla teillä sallitaan pysäköinti ja pysäyttäminen myös vasemmalle puolelle tietä. Pysäköi vasemmalle puolelle tietä ainoastaan silloin, kun se ei vaaranna eikä haittaa muita tienkäyttäjiä.

Tiedosta, että pysäköidessäsi tilanne on voinut olla suotuisa, mutta pois pyrkiessäsi olosuhteet ovat täysin toisenlaiset esimerkiksi liikenteen ruuhkautumisen vuoksi. Huomioi myös se, millainen näkyvyys autostasi on taakse. Erityisesti paketti- tai kuorma-autosta voi olla vaikea nähdä kunnolla taakse. Muista, että sinun on väistettävä sekä takaa että vastaantulevia.

Pyöräkatu

Pyöräkatu on koko­naan uusi katutyyppi, jossa kuljetaan pyöräilijöiden ehdoilla. Autoilijat saavat ajaa pyöräka­dulla, mutta heidän on sopeutettava vauhtinsa pyöräilynopeuden mukaiseksi Pyöräkadulla jalankulkijoille on erikseen jalkakäy­tävä. Pyöräkatumerkki itsessään ei aseta nopeusrajoitusta, vaan se on erikseen osoitettu nopeusrajoitusmerkillä.

piirroskuva pyöräkadusta
Kaistojen yhdistyminen eli vetoketjuperiaate
Piirroskuva kaistojen yhdistymisestä

Uusi merkki kertoo kaistojen yhdistymisestä. Merkki, jossa on punainen kaksihaarainen nuoli sinisellä pohjalla, kertoo kahden kaistan yhdistymisestä. Sen nähdessään pitää valmistautua siirtymään yhdistyvälle kaistalle. Yhdistyvälle kaistalle siirrytään vuorotellen niin sanotun vetoketjuperiaatteen mukaisesti. Ennakointi ja riittävät turvavälit lisäävät tilanteessa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta: hidasta ennen kuin siirrät autoasi sivusuunnassa.

Nopeusrajoituksiin tulee muutoksia

Henkilö- tai pakettiauton sekä tähän kytketyn, luokittelumassaltaan enintään 750 kilon painoisen kevytperävaunun tai venetrailerin muodostaman yhdistelmän suurin sallittu nopeus on jatkossa 100 km/h. Pakettiautoilta, samoin kuin enintään 3500 kg:n matkailuautoilta, poistuu ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus. Jatkossa niillä saa ajaa tiekohtaisen rajoituksen mukaisesti (enintään siis 120 km/h).

Muista, että nopeusrajoitus ei ole sama kuin suositusnopeus. Ota nopeuden valinnassa huomioon olosuhteet, kulkuneuvo ja kuormaus.

Piirroskuva jossa auto vetää peräkärryä ja toinen auto vetää asuntovaunua
Vapautta kaistanvalintaan käännyttäessä
piirros kuva autosta kääntymässä ja nuolet ohjaamassa kääntymään sopiville kaistoille

Jos risteävällä ajoradalla on ajosuunnassa kaksi tai useampia ajokaistoja, saa ajoneuvolla poistua risteyksestä sopivinta ajokaistaa käyttäen muu liikenne huomioon ottaen. Arvioi tilanne ennen kääntymistä: huomioi mahdolliset vastaantulevat, vierellä kulkevat ja perässä tulevat. Jos liikennettä on runsaasti, turvallisinta on edelleen valita lähin kaista. Vastakkaisista suunnista samaan suuntaan kääntyvät eivät voi suuntamerkin perusteella päätellä mille kaistalle olet kääntymässä. Muista kääntyessäsi ja kaistaa vaihtaessasi aina vilkun käyttö ja riittävän alhainen nopeus.