Autoilija tervehtii kävelijää
Luo uusi rutiini

Uusia, parempia tapoja liikenteeseen

Teemme ison osan päivittäisistä asioista rutiininomaisesti, myös liikenteessä. Se on toisaalta hyvä asia, koska rutiinit vapauttavat kapasiteettiamme muuhun toimintaan. Jos joka asiassa tehtäisiin tietoinen päätös, ihminen ylikuormittuisi nopeasti.

Uudella radiokampanjalla Liikenneturva tuo esille liikenteen kehnoja rutiineja, kuten ylinopeutta tai turvaväleistä piittaamattomuutta. Luo uusi rutiini -kehote haastaa etenkin autoilijoita miettimään ja parantamaan omaa toimintaansa liikenteessä.

”Tieto ja käyttäytyminen ovat erillisiä asioita, mutta yhteydessä toisiinsa. Tutkimukset osoittavat, että oppimisen myötä ihmisen tieto lisääntyy, mutta se ei aina muutu toiminnaksi. Käyttäytymisen muutos tarvitsee siis tukea. Tavat ja niiden muuttaminen ovat tähän oivallinen keino”, kertoo suunnittelija, psykologi Jyrki Kaistinen Liikenneturvasta.

Luo uusi rutiini -kampanjan merkki

Luo uusi rutiini

Haluttu muutos on syytä pilkkoa pienemmiksi osatavoitteiksi, mikä madaltaa myös aloituskynnystä. Jokainen voi omaksua uusia positiivisia tapoja liikenteeseen. Huonon tavan tunnistaminen ja sen purkaminen osiin on alku muutokselle. Kun tapa on tunnistettu, voi miettiä, miksi toimii siinä tilanteessa niin kuin toimii ja minkä tilanteessa kokee palkkiona. 

Lue lisää tiedotteesta

 

Tapojen muutosmalli

Otetaan esimerkki.
Henkilö kokee olevansa joka aamu kiireinen ja stressi valuu työmatkoihin, jolloin kaasujalka tuppaa olemaan raskaampi. Mikä neuvoksi?

* Tunnista rutiini (”Ajan vähän ylinopeutta”)

* Testaa, mikä siinä toimii palkkiona (”Heikko tunne siitä, että pääsen nopeammin perille?”)

* Eristä toiminnan aloittava vihje (”Kiireen tunne”) 

* Tee suunnitelma muutokselle. (”Lähden tänään kaksi minuuttia aiemmin liikkeelle, huomenna kolme ja ylihuomenna jo viisi”)

Kun toiminta on käynnistynyt, riittävä määrä toistoa johtaa sen automatisoitumiseen eli siitä syntyy uusi rutiini.

Kaistapää-podcast

Liikenneturvan Jyrki Kaistinen hyppäsi Radio Novan aamun Aki Linnanahteen ja Minna Kuukan kyytiin. Yhteisten automatkojen aikana puhuttiin liikenteestä ja välillä myös muustakin. Kaistapää-podcasteissa käsitellään myös tapojen merkitystä liikenteessä.

Hyppää kyytiin ja kuuntele Kaistapää-podcastit